Bez mleka Bez orzechów Bez soi Mączne Placuszki Wegetariańskie

Placuszki z jabłkami i cynamonem

Placuszki z jabłkami i cynamonem - przepis na MałyBezGlutek.pl

Placuszki z jabłkami to dla mnie prawdziwy smak wspomnień. Pamiętam, jak babcia smażyła je dla mnie, obficie posypane cukrem pudrem. Z kolei w mojej głowie pojawia się także nowa wersja historii Kopciuszka, w której miałam okazję „zagrać” matkę chrzestną. 😄 Ale dzisiaj najważniejsze jest tu i teraz, a te racuszki z jabłkami są delikatne, pyszne i szybkie w przygotowaniu!

Ciasto, które przygotowujemy, ma przypominać konsystencję płynnego budyniu, ale pamiętajcie, że mąki różnie absorbują wodę, więc jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, wystarczy dodać odrobinę więcej mąki.


🍽 Ilość porcji: ok. 10 racuszków (2 porcje)

⏱ Czas przygotowania: ok. 20 minut


📝 Składniki:

  • 1 obrane jabłko (lub 2 średnie, albo 1 duże)
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • 2 jajka
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

🔪 Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aby się połączyły.
  2. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach), a następnie dodajemy je do miski z jajkami.
  3. Dodajemy szczyptę cynamonu i obie mąki – jaglaną oraz kukurydzianą.
  4. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji płynnego budyniu (jeśli ciasto jest zbyt płynne, można dodać odrobinę więcej mąki).
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy ciasto łyżką, formując małe placuszki.
  6. Smażymy obustronnie na złocisty kolor – aż będą rumiane i chrupiące.
  7. Jeśli lubicie, możecie racuchy posypać cukrem pudrem przed podaniem.

💡 Pro tip: Placuszki te najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu! To prawdziwa rozgrzewająca przyjemność w każdej porze roku! 😋🍏

Gotowe! Smacznego!

Racuchy z jabłkami i cynamonem - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 1
Racuszki z jabłkami i cynamonem - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 2

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Pysznie wyglądają! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *