Bez mleka Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Placuszki Wegetariańskie

Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą

Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą - przepis na MałyBezGlutek.pl

Maj to dla mnie miesiąc przemian. Z dnia na dzień przyroda budzi się do życia – gałęzie, które jeszcze niedawno były zupełnie nagie, teraz tętnią zielenią. Zdecydowanie bardziej czuć tę wiosenną energię, jakby świat sam w sobie miał więcej wigoru do zmian. To idealny moment, żeby wprowadzić do swojego jadłospisu więcej zieleni! 🌿

A ponieważ cukinia to jeden z tych warzyw, które wiosną królują w kuchni, nie mogło jej zabraknąć. Dziś zapraszam na placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą. Szybkie, zdrowe, pełne smaku!


🍽 Czas przygotowania: do 30 minut

⏱ Potrzebne przyrządy: patelnia z nieprzywierającą powłoką, łopatka do przewracania, miska, garnek o głębokim dnie, tarka o małych oczkach


📝 Składniki:

  • 60g kaszy jaglanej suchej
  • 200g cukinii
  • 60g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

🔪 Przygotowanie:

  1. Gotowanie kaszy
    Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie cukinii
    Cukinię myjemy. Jeśli ma twardą skórkę, obieramy ją, a potem ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostawiamy na chwilę, aby cukinia wypuściła sok. Następnie dokładnie odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miski.
  3. Mieszanie składników
    Do cukinii dodajemy odcedzoną kaszę jaglaną, kukurydzę, słonecznik i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Formowanie placuszków
    Z przygotowanej masy formujemy placuszki zwilżonymi wodą dłońmi. Smażymy je na oleju na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące z obu stron.

💡 Pro tip:

Te placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz je zabrać ze sobą na lunch do pracy lub szkoły. Do tego odrobina jogurtu naturalnego lub ulubionego sosu i masz zdrową, smaczną przekąskę! 😋

Smacznego! 🍽

Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 1
Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 2
Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 3

Możesz również polubić…

5 komentarzy

  1. Slim Size Me :

    Placuszki wyglądają na bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Na pewno spróbuję 🙂

  2. rok temu jak miałam inwazję cukinii w lodówce to robiłam podobne placki prawie codziennie 😀

  3. mackuch :

    świetne placuszki, lekkie, a jednak sycące 🙂

  4. FitHealthyLife :

    Świetnie wyglądają te placuszki 🙂 Sama mam na nie ochotę 🙂

  5. Z chęcią bym takie skosztowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *