Bez jajek Bez mleka Bez mleka i jajek Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Dodatki Warzywa i owoce Wegańskie Wegetariańskie

Pieczone ziemniaczki z ekstra chrupiącą skórką

Pieczone ziemniaczki z ekstra chrupiącą skórką - przepis na MałyBezGlutek.pl

Ziemniakowy romans trwa dalej 💛

Nie wiem, czy już kiedyś o tym wspominałam (a jeśli tak, to z przyjemnością się powtórzę) – ziemniaki to moje comfort food. Kocham je za smak, za możliwości i za to, że są zawsze tam, gdzie trzeba. Bo choć świat kulinarny zna wiele cudów, to właśnie ziemniak daje poczucie domowego ciepła… i pola do popisu 😉

Dziś mam dla Was coś klasycznego, a zarazem wyjątkowego – pieczone ziemniaczki, które może i wymagają nieco cierpliwości, ale odwdzięczają się chrupkością, aromatem i tym „mmm…” słyszanym z drugiego pokoju.


Pieczone ziemniaczki z tymiankiem i chili 🥔

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Potrzebne przyrządy: garnek z głębokim dnem, naczynie żaroodporne (najlepiej z nieprzywierającą powłoką)


Składniki:

  • 12 małych ziemniaków (szorowanych lub oskrobanych – jak kto woli)
  • 30g oleju + odrobina do natłuszczenia formy
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • solidna szczypta chili w proszku (dla charakteru)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (nie za długo – mają być lekko podgotowane, ale nie rozlazłe).
  2. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy olej, przyprawy i ostrożnie mieszamy – gorące!
  3. Formę do pieczenia natłuszczamy, przekładamy ziemniaki, a pozostałości z garnka rozprowadzamy po wierzchu.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (grzałki góra-dół) i pieczemy przez 45 minut, co 15 minut przewracając ziemniaczki – tak dla równowagi i złotej skórki z każdej strony.
  5. Pod koniec zmniejszamy temperaturę do 200°C i dajemy im jeszcze 10–15 minut dopiekania.

Jak je podać?

Z czym dusza zapragnie! Świetne jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzą się solo – np. z pastą z zielonego groszku (znacie już? 😏), czosnkowym dipem albo po prostu z masłem ziołowym.


PS:

Ziemniaczki mają jedną wadę – bardzo szybko znikają. Ale kto by się tym przejmował? W końcu zawsze można zrobić kolejną blachę 😉

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *