Bez jajek Bez mleka Bez mleka i jajek Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Warzywa i owoce Wegańskie Wegetariańskie

Pieczone ziemniaczki z ekstra chrupiącą skórką faszerowane pastą z zielonego groszku

Pieczone ziemniaczki z ekstra chrupiącą skórką faszerowane pastą z zielonego groszku - przepis na MałyBezGlutek.pl

Poznajcie Brokuła – cichego bohatera kuchni 💚

Tym razem odwiedził mnie Brokuł. Wpadł z nieco zmartwioną miną – podobno ktoś powiedział, że jest nudny. Nudny! Brokuł! Ten pełen witamin, minerałów i koloru zielony cud natury. Nie mogliśmy tak tego zostawić.

Dlatego, moi drodzy, ogłaszam: brokuły wracają na salony. I to nie w roli smutnego dodatku do obiadu, który ląduje gdzieś w kącie talerza. Dziś serwujemy je z fasonem – w formie chrupiących placuszków, które znikają z talerza szybciej niż zdołacie powiedzieć „jeszcze jeden”.

Proste w przygotowaniu, pyszne, zdrowe i – co równie ważne – robią wrażenie. Nawet na największych sceptykach brokułowych.


Placuszki brokułowe z serem i czosnkiem 🥦🧄

Porcja: ok. 10–12 placków
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Potrzebne przyrządy: patelnia, garnek, miska, tarki, łyżka (i chęci!)


Składniki:

  • 1 średni brokuł (ok. 500g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50g tartego żółtego sera (np. cheddar)
  • 4–5 łyżek mąki (pszenna, owsiana, jaglana – wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie przez ok. 7–8 minut (powinien być miękki, ale nie rozgotowany). Studzimy i drobno siekamy lub blendujemy „na grubo”.
  2. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. W misce mieszamy brokuła, cebulę, czosnek, jajka, ser oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy placuszki (formując je łyżką) na złoto z obu stron. Przewracamy ostrożnie – są delikatne, ale wdzięczne.
  5. Odsączamy na ręczniku papierowym i… gotowe!

Z czym podawać?

Placuszki świetnie smakują solo, ale można je podkręcić jogurtowym dipem, sosem czosnkowym lub nawet hummusem. Dla chętnych – odrobina kwaśnej śmietany i szczypiorek na wierzch i robi się niemal świątecznie.


A więc: brokuł nudny? 😂

Po dzisiejszym obiedzie nikt nie odważy się tak powiedzieć. Placuszki brokułowe to pyszna opcja na obiad, kolację, a nawet lunch do pracy. I, co najważniejsze – znikają w tempie ekspresowym.

Smacznego i nie zapominajcie – zielone to dobre! 🌱

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *