Bez jajek Bez mleka Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Ryż i kasze

Pieczone sajgonki faszerowane kaszą gryczaną z wędzonym boczkiem

Pieczone sajgonki faszerowane kaszą gryczaną z wędzonym boczkiem - przepis na MałyBezGlutek.pl

Po serii słodkich przepisów czas na coś wytrawnego! Pieczone sajgonki faszerowane kaszą gryczaną i wędzonym boczkiem to doskonałe połączenie azjatyckiej tradycji z polskimi smakami. To niemal kuchnia fusion!

Ich wyjątkowość tkwi zarówno w chrupiącej otoczce z papieru ryżowego, jak i w bogatym, aromatycznym nadzieniu. A gdy już trafią na talerz, znikają w mgnieniu oka!


📌 Ilość porcji: ok. 7

⏳ Czas przygotowania: 40 minut

🔧 Potrzebne przyrządy:

✔ Patelnia
✔ Piekarnik
✔ Papier do pieczenia
✔ Blacha
✔ Garnek


🛒 Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g wędzonego boczku (upewnij się, że jest bezglutenowy!)
  • 200 g cebuli
  • ok. 7 arkuszy papieru ryżowego (dużych, okrągłych)
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Olej – do smarowania

👩‍🍳 Przygotowanie

1️⃣ Przygotowanie farszu

  1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy.
  2. Boczek kroimy w drobne kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy całość, aż się zrumieni.
  4. Do podsmażonego boczku i cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

2️⃣ Zawijanie sajgonek

  1. Papier ryżowy namaczamy w letniej wodzie (postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Układamy go na płaskiej powierzchni i nakładamy niewielką ilość farszu (z czasem nabierzesz wprawy w zawijaniu!).
  3. Zwijamy sajgonki – najpierw boki do środka, a potem rolujemy, starając się, aby farsz był dobrze zamknięty.

3️⃣ Pieczenie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Pędzelkiem (lub ręcznikiem papierowym) smarujemy lekko olejem miejsca, na których ułożymy sajgonki.
  4. Układamy zwinięte sajgonki i delikatnie smarujemy ich wierzch olejem, aby podczas pieczenia nabrały chrupkości.
  5. Pieczemy ok. 15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

🍽️ Jak podawać?

👉 Można je jeść solo, ale jeszcze lepiej smakują z:

  • sosem czosnkowym,
  • sosem pomidorowym,
  • pikantnym sosem chili.

Te pieczone sajgonki to świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych wersji – są mniej tłuste, chrupiące i pełne aromatycznych smaków. Smacznego! 🍽️✨

Pieczone sajgonki faszerowane kaszą gryczaną z wędzonym boczkiem - przepis na MałyBezGlutek.pl - 1

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *