Bez jajek Bez mleka Bez orzechów Bez soi Desery Lekkostrawne Przepisy FIT Warzywa i owoce Wegetariańskie

Pieczone jabłka faszerowane kaszą jaglaną z bananem

Pieczone jabłka faszerowane kaszą jaglaną z bananem - przepis na MałyBezGlutek.pl

Kolejny przepis z mojej ukochanej serii „kasza jaglana na milion sposobów”! Tym razem coś słodkiego, rozgrzewającego, aromatycznego i lekkiego – czyli pieczone jabłka z farszem jaglanym z dodatkiem banana, cynamonu i kropelki wanilii.

To takie danie, które kusi zapachem z piekarnika, przytula smakiem i nie wywołuje wyrzutów sumienia. Idealne na zimniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś miłego, ale też wartościowego dla naszego organizmu.

I skoro dziś mamy przepis fit, zdrowy i naturalny, to wspomnę słówko o samej kaszy jaglanej – królowej tych deserów.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia wygląd skóry, wzmacnia paznokcie i włosy, a także oczyszcza organizm z wilgoci – dlatego jest genialna w sezonie przeziębień. Pomaga przy kaszlu, katarze i ogólnym osłabieniu.

Więc… jeśli jeszcze nie polubiliście się z jaglanką – może ten przepis będzie początkiem pięknej znajomości? 😊


🍽 Ilość porcji: 2

⏳ Czas przygotowania: 5–10 minut + 35 minut gotowania i pieczenia

🔧 Potrzebne przyrządy: garnek z przykrywką, piekarnik, nóż


🛒 Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 1 mały, bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Pieczone jabłka faszerowane kaszą jaglaną z bananem - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku

👩‍🍳 Przygotowanie:

1️⃣ Jabłka

Myjemy jabłka i osuszamy. Odcinamy „czapeczki” z góry (ok. 1 cm od wierzchu). Wydrążamy środek jabłka łyżeczką lub nożykiem – tak, by zmieścić solidną porcję nadzienia.

2️⃣ Farsz

Do 3/4 szklanki wrzątku wsypujemy opłukaną wcześniej kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, aż wchłonie wodę (nie mieszamy!).
W międzyczasie banana rozgniatamy widelcem. Do banana dodajemy ugotowaną kaszę, miód, aromat waniliowy oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

3️⃣ Nadziewanie i pieczenie

Wydrążone jabłka napełniamy farszem – nie żałujemy, może wystawać! Zakładamy jabłuszkom czapeczki z powrotem, lekko dociskając. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 minut.


Podajemy na ciepło – najlepiej jeszcze z odrobiną jogurtu naturalnego, kleksem masła orzechowego albo… tak po prostu, jak są.
Cudownie aromatyczne, słodkie, ale naturalnie – bez przesady.
Jaglanka jeszcze nigdy nie była tak przytulna! 🫶

Pieczone jabłka faszerowane kaszą jaglaną z bananem - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 1

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Namiko :

    Może quinoa? albo gryczanka :))))

  2. Pysznie to wygląda, a jakie zdrowe c: Tylko ja bym nie doczekała żeby się piekły 😀 Zjadłabym od razu :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *