Bez jajek Bez mleka Bez mleka i jajek Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Dodatki Testy i recenzje Warzywa i owoce Wegańskie Wegetariańskie

Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku - przepis na MałyBezGlutek.pl

Zielono mi! 🌱 Czyli pasta z groszku i coś chrupkiego do kompletu

Pasty warzywne robią w ostatnich latach prawdziwą furorę. Jeszcze chwilę temu uznawane za fanaberię wegetarian, teraz królują na stole niezależnie od preferencji żywieniowych. I dobrze – bo są proste, szybkie, zdrowe i… naprawdę pyszne.

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – pastę z zielonego groszku, która na stałe rozgościła się w mojej lodówce. Nie tylko za sprawą koloru, który wygląda jak wyjęty z katalogu „świeżość 100%”, ale przede wszystkim dzięki smakowi – lekko słodkiemu, z nutką czosnku i odrobiną ostrości.

A jeśli zastanawiacie się, z czym to jeść – na końcu dorzucam test wafli ryżowych błonnikowych od Sonko. Bo chrupanie to styl życia 😉


Pasta z zielonego groszku 💚

Czas przygotowania: do 30 minut
Potrzebne przyrządy: garnek, blender


Składniki:

  • ok. 320g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 15g czosnku (ilość zależna od jego mocy i Waszej sympatii do czosnku 😉)
  • 2 szczypty chili w proszku
  • 15g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Groszek gotujemy w wodzie przez ok. 10 minut, aż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
  2. Odcedzamy porządnie i wrzucamy do blendera.
  3. Dodajemy czosnek, chili, oliwę i sól.
  4. Blendujemy na gładką pastę. Gotowe!
  5. Przechowujemy w lodówce (najlepiej w szczelnym pojemniku).

Z czym to jeść?

Z czym tylko chcesz! Ale jeśli mogę coś polecić – wafle ryżowe błonnikowe Sonko świetnie się sprawdzają jako „transport smaku” z miski do ust 😉


Test wafli ryżowych błonnikowych SONKO 🌾

Wafle ryżowe to klasyk wyjazdowy – lekkie, nie psują się, można je spakować nawet do kieszeni. Ale powiedzmy sobie szczerze – nie zawsze są fascynujące. I tu wchodzą wafle błonnikowe Sonko – z dodatkiem żelaza, cynku albo magnezu – i nagle robi się ciekawie.

Spróbowałam wersji z cynkiem – skład prosty i sensowny: brązowy ryż, siemię lniane, błonnik jabłkowy, trochę soli. Smak? Delikatny, lekko ziarnisty i nieprzesolony. Super jako baza do past, ale też świetne solo (przyznaję, zjadłam jeden bez niczego i wcale nie był smutny).

W paczce znajdziemy 11 wafli – idealnie na kilka śniadań albo jedną większą wycieczkę.


Podsumowanie

Zielony groszek + chrupiący wafel = duet idealny 💚
Prosto, szybko i naprawdę smacznie. A jak jeszcze weźmiecie to wszystko na świeże powietrze – to już będzie poezja.

Smacznego i niech Wam chrupie! 😄

Możesz również polubić…

7 komentarzy

  1. Pyszna pasta 🙂

  2. Anonimovy :

    A co to takiego pysznegona ostatnim zdjeciu?

    1. Ania z MałybezGlutek.pl :

      Pieczone ziemniaczki faszerowane pastą z zielonego groszku, już wkrótce na blogu 🙂
      Pozdrawiam

    2. Ania z MałybezGlutek.pl :

      Ups! Zapomniałabym o równie przepysznej fasolce szparagowej 😉

  3. bafavenue :

    Świetny pomysł na pastę! Groszek zazwyczaj jest bardzo delikatny i słodki w smaku, więc taka szczypta pikanterii w postaci chili i czosnku to super sprawa!

  4. FitHealthyLife :

    nigdy nie jadłam takiej pasty 🙂

  5. jedna z moich ulubionych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *