🥞 Kokosowy omlet z bananem – rozkoszny początek dnia
Czy tylko ja tak mam, że kiedy słońce zagląda do kuchni, od razu wszystko smakuje lepiej? 🙂 Dzisiaj był właśnie taki poranek – lekki mrozik, powietrze aż pachnie zimą, brakuje tylko śniegu… No ale kto wie, może jeszcze zdąży spaść przed świętami? W końcu nie ma nic bardziej magicznego niż grudniowy śnieg i ciepłe śniadanko.
A jeśli już o śniadaniu mowa – dziś na talerzu kokosowy omlet z bananem i syropem klonowym. Totalna nowość, jeśli chodzi o połączenie smaków! Mąkę kokosową znałam już wcześniej z różnych kulinarnych przygód, ale z syropem klonowym spotkałam się po raz pierwszy i… wow, jaka to była dobra decyzja! 😍
To, co mnie najbardziej zaskoczyło, to nie tylko smak, ale też wartości odżywcze. Ten niewielki placek to prawdziwa bomba witamin i minerałów.
🥥 Kilka słów o mące kokosowej
Kokos chyba nie bez powodu zrobił ostatnio taką karierę. Gdzie się nie spojrzy – mleko kokosowe, olej, wiórki, a nawet woda kokosowa. No i właśnie mąka kokosowa – lekka, pachnąca, naturalnie słodkawa. Zawiera sporo białka i aż dziesięć razy więcej błonnika niż mąka pszenna (!), co sprawia, że świetnie syci i poprawia trawienie. Do tego ma niski indeks glikemiczny i naturalną słodycz, dzięki czemu można dodać mniej słodzika lub miodu.
Warto tylko pamiętać, że mąka kokosowa to nie 1:1 zamiennik mąki pszennej – chłonie płyny jak gąbka, więc przy przepisach trzeba uwzględnić odpowiednie proporcje. Ale nie martw się – wszystko w tym przepisie już wyliczone, gotowe do działania 😊
🍌 Kokosowy omlet z bananem i syropem klonowym
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Ilość porcji: 1
Potrzebne przyrządy: patelnia z pokrywką, ubijaczka lub mikser, 2 miseczki
✨ Składniki:
- 2 kopiate łyżki mąki kokosowej
- 0.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie: migdałowe)
- odrobina oleju do smażenia
- dodatki: banan, syrop klonowy, ulubione owoce – co tylko lubisz!
🍳 Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Do żółtek dodajemy mleko roślinne i miód – mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia (uprzednio wymieszane) i znowu mieszamy do połączenia.
- W drugiej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Delikatnie łączymy pianę z masą kokosową – najlepiej łyżką, powoli, żeby nie zniszczyć puszystości.
- Gotową masę wylewamy na lekko natłuszczoną, dobrze nagrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż wierzch się zetnie.
- Podajemy z plasterkami banana, polewamy syropem klonowym… i już! 🌞
🧡 Prosto, zdrowo i z nutą egzotyki!
Idealny pomysł na śniadanie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Do tego porcja witamin i błonnika w jednym talerzu – no czego chcieć więcej?
A Ty, z czym podałabyś taki omlet? Może z musem owocowym albo jogurtem roślinnym? 🥰
Muszę w końcu spróbować mąki kokosowej 🙂
Polecam 🙂 Sama nie mogłam się do niej przekonać, ale kiedy już spróbowałam to na stałe gości w moim jadłospisie 🙂
A myślisz, że można z tej mąki zrobić ciasto na pierogi? 😀
Zee
Myślę, że tak. Choć z dodatkiem jakiejś jeszcze, bo kokosowa jest sama w sobie taka „mokrawa”. Chętnie bym spróbowała, ale moje aktualne zapasy na to nie pozwalają 😉
wygląda jak biszkopt 😀 mniam
Omlet pychotka 🙂 Wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły 🙂
Super! I na zdrowie 🙂
Pozdrawiam!