Zbliżają się Walentynki, a mimo że osobiście ich nie obchodzę, nie ma nic lepszego niż pretekst do przygotowania pysznych słodkości! Dziś chcę podzielić się przepisem na muffiny, które idealnie wpasują się w klimat tego dnia, ale równie dobrze sprawdzą się na co dzień.
Choć miały być w kształcie serduszek, to niestety foremki nie wytrzymały prób i muffiny wyszły w kształcie… dziwnego serduszkowatego czegoś. Ale liczy się smak, prawda? W efekcie otrzymałam pyszne, wilgotne muffiny z kawałkami bananów, które okazały się absolutnym hitem!
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20-40 minut (zależnie od ilości foremek)
Potrzebne przyrządy: 2 miski, foremki na muffiny
Składniki:
Suche składniki:
- 120g mąki ryżowej
- 30g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kakao (bezglutenowe, naturalne, o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 1.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki ksylitolu (można zastąpić łyżką miodu)
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego o neutralnym smaku (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
- 3 dojrzałe banany
- 0.5 szklanki mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Przygotowanie suchych składników
W jednej misce mieszamy mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol oraz cynamon. - Przygotowanie mokrej masy
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem (lub miksujemy w blenderze), następnie dodajemy mleko roślinne i olej. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. - Połączenie składników
Mieszamy zawartość obu misek, aż masa stanie się jednolita. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, napełniając je do około 3/4 wysokości. - Pieczenie
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez 20-25 minut, aż muffiny będą suche w dotyku (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu nie wyciągamy muffiny od razu z foremek – czekamy chwilę, aby wystygły. - Opcjonalne wykończenie
Jeśli chcemy nadać muffinom dodatkowego smaku, możemy polać je roztopioną czekoladą (np. gorzką czekoladą bezglutenową) lub posypać cukrem pudrem.
Te muffiny to połączenie pysznych, naturalnych składników, które sprawiają, że są wilgotne, zdrowe i idealne na każdą okazję – nie tylko Walentynki!
Wartości odżywcze (1 porcja):
- Kalorie: 167 kcal
- Białko: 4 g (8% GDA)
- Węglowodany: 31,7 g (12% GDA), w tym cukry 0,7 g (1% GDA)
- Tłuszcze: 2,9 g (4% GDA), w tym tłuszcze nasycone 0,3 g (2% GDA), tłuszcze wielonienasycone 0,9 g (6% GDA), tłuszcze jednonienasycone 1,2 g (4% GDA)
- Cholesterol: 0 mg (0% GDA)
- Sód: 72,07 mg (3% GDA)
- Witaminy: A, C, D, E, E, B1, B2, B12, betakaroten, niacyna, folacyna – na poziomie od 1% do 18% GDA, z wyjątkiem niacyny (161% GDA)
- Minerały: wapń 62,69 mg (8% GDA), żelazo 0,87 mg (6% GDA), magnez 40,53 mg (14% GDA), fosfor 97,21 (12% GDA), potas 237,45 mg (7% GDA), sód 72,07 mg (3% GDA), cynk 0,61 mg (4% GDA), miedź 0,12 mg (10% GDA), mangan 0,95 mg (48% GDA)
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
Pozdrawiam
L.
A ja w akcji drugie śniadanie w pracy 😉
Strasznie podoba mi się to przeliczenie wartości odżywczych 🙂
Wartości odżywcze są w sumie przydatną informacją, szczególnie dla osób na dietach.
Gratuluję pomysłu na akcję, na pewno będę korzystać z jej zasobów, przy pichceniu dań do szkoły 🙂