Bez mleka Bez orzechów Desery Muffinki i babeczki Wegetariańskie

Marchewkowe muffinki z rabarbarem (bez glutenu, bez mleka)

Marchewkowe muffinki z rabarbarem (bez glutenu, bez mleka) - przepis na MałyBezGlutek.pl

Pewnego niedzielnego popołudnia los (a raczej bliska duszy osóbka) podarował mi coś absolutnie urocze — różową, kwiatową foremkę do muffinek. No czyż nie brzmi to jak początek czegoś dobrego?

Rabarbar już czekał w lodówce (pierwotnie przeznaczony na ciasteczka), marchewka zerkała z kąta kuchni, a mąka z ciecierzycy i amarantusa aż prosiła się o użycie. I tak zupełnie spontanicznie powstały te muffinki — kolorowe, wilgotne, mięciutkie i pełne dobrych składników.

Co znajdziesz w środku? Paski marchwi, duszony rabarbar i nutkę dziecięcej radości. Takie “zgadnij, co mam w środku” w wersji bezglutenowej i pełnowartościowej 🌸


🕰 Czas przygotowania: ok. 35 minut

🍽 Ilość porcji: 6 muffinek

🔧 Potrzebne przyrządy: foremki do muffinek, 2 miski, patelnia, tarka


🥕 Składniki:

Rabarbar:

  • 320g rabarbaru
  • 35g cukru

Ciasto:

  • 60g mąki z ciecierzycy
  • 60g mąki z amarantusa
  • 1 jajko
  • 30g cukru waniliowego
  • 160g marchewki (waga przed starciem)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • niecałe 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju

🍳 Przygotowanie:

Rabarbar:
Obieramy łodygi, myjemy i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z cukrem, cały czas mieszając, aż puści sok. Następnie przekładamy na sitko, by oddzielić płyn (polecam rozcieńczyć ten syrop wodą — smakuje jak wakacje!).

Miska z suchymi:
Łączymy mąkę z ciecierzycy i amarantusa. Dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Miska z mokrymi:
Obraną marchewkę trzemy na małych oczkach i dokładnie odciskamy z soku. Łączymy ją z mlekiem sojowym, jajkiem i olejem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie.

Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta, potem odrobinę rabarbaru, a na koniec znów łyżkę ciasta. Na wierzchu można jeszcze ułożyć kilka kawałków rabarbaru dla dekoracji.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C (grzałki góra–dół) przez ok. 20 minut — do suchego patyczka.


🌼 Mała rada:

Jeśli chcesz jeszcze więcej słodyczy, możesz dodać odrobinę syropu z rabarbaru na wierzch już po ostudzeniu muffinek. Albo zostaw jak jest — są cudowne nawet bez dodatków 💗


Czasem spontaniczne wypieki wychodzą najlepiej. I choć to miały być kruche ciasteczka, myślę, że rabarbar nie miał nic przeciwko tej różowej przygodzie 😉

Możesz również polubić…

7 komentarzy

  1. Jestem zachwycona połączeniem tych smaków….I mój ukochany rabarbar. Urocze te muffinki 🙂

  2. babka z rodzynkiem :

    Urocze te kwiatowe babeczki:-)

  3. Andźka :

    Ciasto marchewkowe uwielbiam od dawna, ale z rabarbarem go nie jadłam. Kwiatkowe muffiny sa przesłodkie!

  4. Cudowne muffinki! Nie łączyłam marchewki z rabarbarem, muszę nadrobić 🙂

  5. Cudna foremka, śliczne muffinki Ci z niej wyskoczyły 🙂

  6. Dzień dobry, a czym mogę zastąpić mąkę z amarantusa?

    1. Ania z MałybezGlutek.pl :

      Można zamiast niej użyć mąki jaglanej.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *