Bez mleka Bez orzechów Bez soi Ciasteczka Desery Wegetariańskie

Kruche, bezglutenowe ciasteczka z nadzieniem

Kruche, bezglutenowe ciasteczka z nadzieniem - przepis na MałyBezGlutek.pl

Kiedy zaczyna się sezon na ciasteczka, nie mogło zabraknąć czegoś wyjątkowego. A jeśli mówimy o ciasteczkach, to musi być coś, co rozpływa się w ustach. W końcu od dawna marzyły mi się kruche ciasteczka z nadzieniem, a jak już zaczęłam myśleć o pigwie, to pomyślałam: „Dlaczego by nie połączyć jabłek z pigwą?”. Wyszło pysznie!

I wiecie co? Możecie użyć tego samego przepisu do nadziania ciasteczek marmoladą, powidłami, kremem czekoladowym lub po prostu zjeść je same – każda wersja będzie pyszna!

A jeśli jeszcze nie słyszeliście o konkursie urodzinowym na deser, to najwyższa pora nadrobić! 😄


🍽 Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny (bez pieczenia)

⏱ Potrzebne przyrządy: foremka, wałek


📝 Składniki:

Ciasto:

  • 125g mąki jaglanej
  • 100g skrobi kukurydzianej
  • 210g mąki kukurydzianej
  • 65g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250g margaryny (lub masła)
  • 100g cukru pudru (lub drobnego cukru kryształu)

Dodatkowo:

  • 1 białko do smarowania ciastek
  • Cukier kryształ do posypania ciastek

Nadzienie (jabłkowo-pigwowe):

  • 300g drobno pokrojonych jabłek (najlepiej do rozpiekania, niekoniecznie kwaśne)
  • 100g drobno pokrojonej pigwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty cynamonu

🔪 Przygotowanie:

  1. Ciasto
    Mąki przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, rozbełtane żółtka i zimną margarynę (lub masło), pokrojoną na małe kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie wkładamy ciasto do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.
  2. Formowanie ciasteczek
    Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość poniżej 0,5 cm. Można lekko podsypać mąką kukurydzianą lub jaglaną, żeby ciasto się nie kleiło. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek – gwiazdki, serduszka, kwiatki… wybór należy do Was! Na połowie ciasteczek nakładamy przygotowane nadzienie, a następnie przykrywamy je drugą częścią ciasteczek.
  3. Pieczenie
    Wierzch ciasteczek smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące.
  4. Nadzienie jabłkowo-pigwowe
    Jabłka i pigwę kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier i cynamon. Smażymy, mieszając, aż owoce zmiękną i utworzą gęste nadzienie. Odstawiamy do ostygnięcia.

💡 Pro tip: Jeśli chcecie, możecie wykorzystać to samo ciasto do nadziewania marmoladą, powidłami lub kremem czekoladowym – każda wersja będzie równie pyszna!

Ciasteczka są idealne na świąteczny stół lub po prostu jako słodka przekąska w chłodniejsze dni. Smacznego! 😋

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *