Kiedy zaczyna się sezon na ciasteczka, nie mogło zabraknąć czegoś wyjątkowego. A jeśli mówimy o ciasteczkach, to musi być coś, co rozpływa się w ustach. W końcu od dawna marzyły mi się kruche ciasteczka z nadzieniem, a jak już zaczęłam myśleć o pigwie, to pomyślałam: „Dlaczego by nie połączyć jabłek z pigwą?”. Wyszło pysznie!
I wiecie co? Możecie użyć tego samego przepisu do nadziania ciasteczek marmoladą, powidłami, kremem czekoladowym lub po prostu zjeść je same – każda wersja będzie pyszna!
A jeśli jeszcze nie słyszeliście o konkursie urodzinowym na deser, to najwyższa pora nadrobić! 😄
🍽 Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny (bez pieczenia)
⏱ Potrzebne przyrządy: foremka, wałek
📝 Składniki:
Ciasto:
- 125g mąki jaglanej
- 100g skrobi kukurydzianej
- 210g mąki kukurydzianej
- 65g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250g margaryny (lub masła)
- 100g cukru pudru (lub drobnego cukru kryształu)
Dodatkowo:
- 1 białko do smarowania ciastek
- Cukier kryształ do posypania ciastek
Nadzienie (jabłkowo-pigwowe):
- 300g drobno pokrojonych jabłek (najlepiej do rozpiekania, niekoniecznie kwaśne)
- 100g drobno pokrojonej pigwy
- 2 łyżki cukru
- 2 szczypty cynamonu
🔪 Przygotowanie:
- Ciasto
Mąki przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, rozbełtane żółtka i zimną margarynę (lub masło), pokrojoną na małe kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie wkładamy ciasto do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. - Formowanie ciasteczek
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość poniżej 0,5 cm. Można lekko podsypać mąką kukurydzianą lub jaglaną, żeby ciasto się nie kleiło. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek – gwiazdki, serduszka, kwiatki… wybór należy do Was! Na połowie ciasteczek nakładamy przygotowane nadzienie, a następnie przykrywamy je drugą częścią ciasteczek. - Pieczenie
Wierzch ciasteczek smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące. - Nadzienie jabłkowo-pigwowe
Jabłka i pigwę kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier i cynamon. Smażymy, mieszając, aż owoce zmiękną i utworzą gęste nadzienie. Odstawiamy do ostygnięcia.
💡 Pro tip: Jeśli chcecie, możecie wykorzystać to samo ciasto do nadziewania marmoladą, powidłami lub kremem czekoladowym – każda wersja będzie równie pyszna!
Ciasteczka są idealne na świąteczny stół lub po prostu jako słodka przekąska w chłodniejsze dni. Smacznego! 😋