Bez jajek Bez mleka Bez orzechów Bez soi Desery Kremy Minidesery Wegańskie Wegetariańskie

Krem czekoladowo-bananowy z malinami i awokado

Krem czekoladowo-bananowy z malinami i awokado - przepis na MałyBezGlutek.pl

Czasem warto pozwolić sobie na chwilę słodkiego zapomnienia. Ten krem czekoladowo-bananowy to idealna propozycja dla miłośników deserów, którzy cenią naturalne składniki i bogaty smak. Delikatne awokado, słodki banan, intensywna gorzka czekolada i soczyste maliny – oto harmonia smaku w najczystszej postaci!

Co więcej? Zero białego cukru, same naturalne składniki! 🍫🍌🍇

📌 Informacje podstawowe

  • Liczba porcji: 2 duże lub 4 mniejsze
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Potrzebne przyrządy:
    • blender

🛒 Składniki

1 tabliczka gorzkiej, bezmlecznej czekolady (~90g)
1 dojrzały banan
200g malin
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki gorzkiego, bezglutenowego kakao
2-3 łyżki mleka roślinnego

👩‍🍳 Sposób przygotowania

  1. Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera.
  3. Awokado przekrawamy, usuwamy pestkę, oddzielamy miąższ i dodajemy do banana.
  4. Dodajemy sok z cytryny, aby zapobiec utlenianiu.
  5. Przelewamy roztopioną czekoladę, dodajemy kakao i mleko roślinne.
  6. Wszystko dokładnie blendujemy na aksamitny krem.
  7. Maliny układamy na dnie szklanek/salaterki, a następnie wykładamy krem.
  8. Dekorujemy malinami na wierzchu i podajemy.

💡 Smacznego!

To idealna propozycja na zdrowy deser, który zachwyci smakiem i konsystencją. Spróbuj i przekonaj się, że czekolada może być zdrowa! 🍫💛

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *