Bez mleka Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Placuszki Ryż i kasze Wegetariańskie

Kotleciki ryżowe z pieczarkami

kotlety ryżowo-pieczarkowe - przepis na MałyBezGlutek.pl

🍄 Kotlety ryżowo-pieczarkowe – solidna porcja witamin (i smaku!)

Słodkie śniadania, słodkie przekąski – wszystko super, ale czasami człowiek ma ochotę na coś konkretniejszego. Dzisiaj przychodzę z propozycją idealną na takie właśnie chwile: kotleciki ryżowe z pieczarkami. Nie oszukujmy się – do lekkostrawnych nie należą, więc osoby z delikatnym układem trawiennym niech może zjedzą jeden, góra dwa. Ale jeśli zależy Wam na sytości, prostocie i fajnym zestawie wartości odżywczych – to strzał w dziesiątkę!

Te placuszki to prawdziwa bomba witaminowa – szczególnie jeśli chodzi o składniki wspierające pracę mózgu. A że przed egzaminem trzeba dobrze nakarmić głowę… to już wiecie, co robić 😉


🍽 Kotlety ryżowo-pieczarkowe

Ilość porcji: 4 placuszki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Potrzebne przyrządy: patelnia, garnek z grubym dnem, miska


🛒 Składniki:

  • 100 g suchego ryżu brązowego
  • 2 średnie jajka
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 2 listki bazylii (posiekane)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili w proszku
  • olej do smażenia

🔪 Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy i czekamy, aż trochę ostygnie.
  2. W międzyczasie kroimy pieczarki na drobne kawałki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju, lekko soląc. Smażymy do momentu aż się zarumienią i stracą większość wody.
  3. Do miski wrzucamy: ugotowany i przestudzony ryż, usmażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, bazylię i przyprawy. Na końcu dodajemy jajka.
  4. Mieszamy wszystko dokładnie – masa nie będzie bardzo zwarta, ale to nic! Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i formujemy kotleciki.
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe!

🌱 Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, żeby kotleciki były bardziej zwarte – możesz dodać odrobinę mąki ryżowej lub jaglanej.
  • Świetnie smakują z jogurtem naturalnym albo domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu roślinnego.
  • Możesz też dorzucić trochę startej marchewki do masy – zrobi się jeszcze ciekawiej!

✨ Podsumowując:

To taki przepis, który spokojnie może wskoczyć na listę meal prepów do pracy, na uczelnię, czy nawet na kolację. Prosty, szybki, nie wymaga miliona składników. A do tego zdrowy i sycący – czyli dokładnie to, czego potrzeba, żeby mieć siłę na intensywny dzień 💪

Smacznego! 🍽️

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *