Bez mleka Bez orzechów Bez soi Bezcukrowe Mączne Placuszki Przepisy FIT Wegetariańskie

Kotleciki jaglane z cebulowym wkładem

Kotleciki jaglane z cebulowym wkładem - przepis na MałyBezGlutek.pl

Dzisiaj mam dla Was przepis z rodzaju tych prostych, szybkich i… totalnie wciągających! To kotleciki jaglane bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, a przy tym pełne smaku – wszystko dzięki solidnej dawce podsmażonej cebuli.

Nie wiem jak Wy, ale ja mam słabość do smażonej cebulki – jej zapach i smak to czysta przyjemność. A w połączeniu z kaszą jaglaną i przyprawami? Cudo na talerzu.

Nie będę się dziś rozpisywać o zaletach kaszy jaglanej (jeśli jesteście ciekawi, zajrzyjcie do mojego posta z pieczonymi jabłkami faszerowanymi jaglanką), bo dziś po prostu czas na smażenie!


📌 Ilość porcji: 1 (ok. 4 kotleciki)

⏳ Czas przygotowania: do 25 minut (łącznie z gotowaniem)

🔧 Potrzebne przyrządy: miska, patelnia, garnek z głębokim dnem


🛒 Składniki:

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone chilli (lub płatki), bazylia, majeranek – do smaku

👩‍🍳 Przygotowanie:

1️⃣ Kasza

Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie na sitku, a następnie gotujemy w 3/4 szklanki wrzątku pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania lekko solimy.

2️⃣ Cebula

W międzyczasie cebulę kroimy w krążki lub półplasterki i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Ma być miękka i złocista – nie przypalona!

3️⃣ Mieszanie składników

Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko, natkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie zwarta masa.

4️⃣ Formowanie i smażenie

Formujemy kotleciki zwilżonymi dłońmi. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, pod przykryciem, aż zrobią się złociste i chrupiące.

5️⃣ Serwowanie

Gotowe kotleciki można delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym. Serwujemy na ciepło – z sałatką, surówką, sosem jogurtowym, albo po prostu solo.


Prosto, pysznie i naprawdę zaskakująco sycąco jak na tak niepozorne składniki. 🌱
Idealne na lekki obiad, lunch do pracy, albo nawet kolację.

Możesz również polubić…

3 komentarze

  1. Super przepis!

  2. Zrobiłam dziś. Piszę bezpośrednio po konsumpcji. W smaku pyszne,ale smażenie ich to jest już party hard;)

  3. Ania z MalybezGlutek.pl :

    Dlaczego party hard? Powiem szczerze, że mi się całkiem łatwo je smażyło, już gorzej wspominam smażenie placków cukiniowych 😉

    Cieszę się, że smakowały! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *