🌿 Kasza jaglana z marynowanym kurczakiem i warzywami – zimowy comfort food
Styczeń bywa surowy – dla ciała, dla ducha… i dla spiżarki 😉 To ten moment w roku, kiedy naprawdę warto zainwestować w dobre, rozgrzewające i wartościowe posiłki. A skoro już mamy się troszczyć o siebie – to z kaszą jaglaną w roli głównej!
Tym razem w wersji wytrawnej i mięsnej, z dodatkiem warzyw, które pięknie ożywiają to danie i sprawiają, że robi się nie tylko smacznie, ale i kolorowo. Kasza jaglana jak zwykle zdała egzamin – nie dominuje, tylko subtelnie spaja wszystko w całość. Taka miska to dla mnie zimowy ideał – rozgrzewa, syci, wzmacnia. Przez żołądek do zdrowia? Zdecydowanie tak!
🕰 Czas przygotowania: 30 minut (+ marynowanie mięsa)
🍽 Ilość porcji: 2
🔧 Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, patelnia z pokrywką, miseczka
🥘 Składniki:
Kasza i warzywa:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- 150g cukinii (umytej, pokrojonej w cienkie plasterki)
- 1/4 żółtej papryki
- szczypta suszonego chilli
- tymianek, bazylia, majeranek, sól, pieprz – według uznania
Mięso:
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
- ok. 200g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta białego pieprzu
- 1,5 łyżeczki oliwy
🍴 Przygotowanie:
- Marynata do kurczaka
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty czosnek, miód, paprykę, pieprz oraz oliwę. Dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić do lodówki na 2 godziny, a nawet na całą noc – ale jeśli jesteśmy głodni tu i teraz, wystarczy szybkie obtoczenie mięsa w marynacie. - Gotowanie kaszy
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 13 minut, aż wchłonie całą wodę. - Smażenie warzyw i mięsa
W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę (pokrojoną w półkrążki), następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Solimy delikatnie, dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie przypalą. - Dodanie kurczaka
Gdy warzywa są już półmiękkie, dodajemy zamarynowanego kurczaka. Przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie gotowe – miękkie i soczyste. - Końcowe połączenie
Na koniec dorzucamy ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiamy ziołami, szczyptą chilli, mieszamy wszystko razem i chwilę podsmażamy.
💡 Pro tip:
Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki – jeszcze więcej zielonego w środku zimy nigdy nie zaszkodzi! 🌿
Smacznego i niech to będzie zdrowy, ciepły krok w stronę wiosny! 🌞
Rzeczywiście kurczak w połączeniu z kaszą jaglaną to rozwiązanie idealne. A do tego warzywa. Pycha
Super pomysł na danie. Kurczak swietnie pasuje do jaglanej. Ja zazwyczaj gotuję jej więcej i wykorzystuję do obiadu, a na następny dzień przyrządzam do pracy szybką sałatkę z kaszy, pomidora, rukoli i co się jeszcze nawinie 🙂
Świetny pomysł! Jedno gotowanie, a ile możliwości na dania w ciągu najbliższej przyszłości 😉
Dziękuję za wizytę! 🙂
Cukinii nie trzeba przekroić na pół i wydrążyć środek? 🙂
Nie trzeba. Natomiast, jeśli jest taka ochota oczywiście można tak zrobić 😉
Pozdrawiam!
To jest filet z kurczaka czy indyka? bo w składnikach i opisie jest co innego 🙂
Faktycznie! Dziękuję za zwrócenie uwagi. To był zdecydowanie kurczak ;).
Już zmieniam opis.
Pozdrawiam!