Czasami ochota na coś słodkiego jest silniejsza niż cokolwiek innego, a w takim przypadku warto sięgnąć po zdrową alternatywę! Buraczane muffinki to połączenie bogactwa warzyw i czekolady, które zapewnia świetną przekąskę pełną wartości odżywczych. Buraki, amarantus, mąka jaglana i inne składniki sprawiają, że te muffinki to prawdziwa bomba zdrowia!
Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też dostarczają wielu witamin i minerałów. A dzięki polewa czekoladową staną się jeszcze bardziej kuszące!
📌 Informacje podstawowe
- Liczba porcji: ok. 12 muffinek
- Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
- Niezbędne przyrządy:
- garnek o głębokim dnie
- papilotki do muffinek
- tarka
- 2 miski
🛒 Składniki
Muffinki
✔ 50g mąki z amarantusa
✔ 40g mąki z ciecierzycy
✔ 30g mąki jaglanej
✔ 20g poppingu z amarantusa (ekspandowanego)
✔ 210g surowych buraków
✔ 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
✔ 3 średnie jajka
✔ 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✔ 50g bezglutenowego kakao naturalnego
✔ 4 łyżki cukru waniliowego (bezglutenowego)
✔ 3 łyżki miodu
Polewa
✔ 3 łyżeczki oleju kokosowego
✔ 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
✔ 70g gorzka, bezglutenowa czekolada (przynajmniej 60% kakao)
👩🍳 Sposób przygotowania
1️⃣ Przygotowanie mokrej mieszanki
- Buraki gotujemy, aż będą miękkie – w zależności od ich wielkości, czas gotowania to 1-1,5 godziny.
- Po ostudzeniu, obieramy buraki i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
- Odciskamy sok z buraków za pomocą sitka (lub gazy), a następnie przekładamy puree do miski.
- Dodajemy olej i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż będzie jednolite.
- Po jednym, dodajemy jajka, dokładnie mieszając za każdym razem.
2️⃣ Przygotowanie suchej mieszanki
- W innej misce, łączymy mąki, popping, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia.
- Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
3️⃣ Łączenie składników
- Stopniowo, dodajemy suchą mieszankę do mokrej, cały czas mieszając.
- Rozkładamy ciasto równomiernie do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
4️⃣ Pieczenie
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (tryb grzałek).
- Piec muffinki przez około 25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po upieczeniu, odstawiamy je do ostygnięcia.
5️⃣ Przygotowanie polewy
- W garnku, roztapiamy olej kokosowy i dodajemy połamane kawałki czekolady.
- Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż wszystko się połączy i powstanie gładka polewa.
- Po wystudzeniu muffinek, polewamy każdą polewą czekoladową.
🍩 Wartość odżywcza
Muffinki bez polewy (66g)
- Kalorie: 218 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 16g
Muffinki z polewą (75g)
- Kalorie: 278 kcal
- Białko: 5.4g
- Tłuszcze: 19.9g
- Węglowodany: 19g
Smacznego! Te buraczane muffinki to doskonały sposób, aby wprowadzić do diety więcej warzyw, a jednocześnie cieszyć się smakiem czekolady. Idealne na każdą okazję!
Takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam! Wyglądają smakowicie 🙂 Ciekawy pomysł z burakami 😉