Bez mleka Bez orzechów Bez soi Desery Muffinki i babeczki Wegetariańskie

Czekoladowe, buraczane muffinki (bez glutenu, bez mleka)

Czekoladowe, buraczane muffinki - przepis na MałyBezGlutek.pl

Czasami ochota na coś słodkiego jest silniejsza niż cokolwiek innego, a w takim przypadku warto sięgnąć po zdrową alternatywę! Buraczane muffinki to połączenie bogactwa warzyw i czekolady, które zapewnia świetną przekąskę pełną wartości odżywczych. Buraki, amarantus, mąka jaglana i inne składniki sprawiają, że te muffinki to prawdziwa bomba zdrowia!

Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też dostarczają wielu witamin i minerałów. A dzięki polewa czekoladową staną się jeszcze bardziej kuszące!

📌 Informacje podstawowe

  • Liczba porcji: ok. 12 muffinek
  • Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
  • Niezbędne przyrządy:
    • garnek o głębokim dnie
    • papilotki do muffinek
    • tarka
    • 2 miski

🛒 Składniki

Muffinki

✔ 50g mąki z amarantusa
✔ 40g mąki z ciecierzycy
✔ 30g mąki jaglanej
✔ 20g poppingu z amarantusa (ekspandowanego)
✔ 210g surowych buraków
✔ 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
✔ 3 średnie jajka
✔ 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✔ 50g bezglutenowego kakao naturalnego
✔ 4 łyżki cukru waniliowego (bezglutenowego)
✔ 3 łyżki miodu

Polewa

✔ 3 łyżeczki oleju kokosowego
✔ 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
✔ 70g gorzka, bezglutenowa czekolada (przynajmniej 60% kakao)

👩‍🍳 Sposób przygotowania

1️⃣ Przygotowanie mokrej mieszanki

  1. Buraki gotujemy, aż będą miękkie – w zależności od ich wielkości, czas gotowania to 1-1,5 godziny.
  2. Po ostudzeniu, obieramy buraki i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Odciskamy sok z buraków za pomocą sitka (lub gazy), a następnie przekładamy puree do miski.
  4. Dodajemy olej i mieszamy, aż składniki się połączą.
  5. Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż będzie jednolite.
  6. Po jednym, dodajemy jajka, dokładnie mieszając za każdym razem.

2️⃣ Przygotowanie suchej mieszanki

  1. W innej misce, łączymy mąki, popping, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

3️⃣ Łączenie składników

  1. Stopniowo, dodajemy suchą mieszankę do mokrej, cały czas mieszając.
  2. Rozkładamy ciasto równomiernie do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.

4️⃣ Pieczenie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (tryb grzałek).
  2. Piec muffinki przez około 25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
  3. Po upieczeniu, odstawiamy je do ostygnięcia.

5️⃣ Przygotowanie polewy

  1. W garnku, roztapiamy olej kokosowy i dodajemy połamane kawałki czekolady.
  2. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  3. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż wszystko się połączy i powstanie gładka polewa.
  4. Po wystudzeniu muffinek, polewamy każdą polewą czekoladową.

🍩 Wartość odżywcza

Muffinki bez polewy (66g)

  • Kalorie: 218 kcal
  • Białko: 5g
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 16g

Muffinki z polewą (75g)

  • Kalorie: 278 kcal
  • Białko: 5.4g
  • Tłuszcze: 19.9g
  • Węglowodany: 19g

Smacznego! Te buraczane muffinki to doskonały sposób, aby wprowadzić do diety więcej warzyw, a jednocześnie cieszyć się smakiem czekolady. Idealne na każdą okazję!

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Magda C. :

    Takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam! Wyglądają smakowicie 🙂 Ciekawy pomysł z burakami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *