Bez mleka Bez soi Ciasteczka Desery Wegetariańskie

Ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, bez mleka)

Ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, bez mleka) - przepis na MałyBezGlutek.pl

Znane pod różnymi nazwami – kleryżki, oshinki, ciastka z kleiku – mają w sobie coś, co przyciąga. Dla niektórych to powrót do dzieciństwa, dla innych coś zupełnie nowego i intrygującego.
Dla mnie? Może nie jest to smak, który towarzyszył mi od małego, ale zdecydowanie wywołuje uśmiech i pewne… znajome ciepło. Może to przez wiórki kokosowe i wanilię? A może przez ten prosty rytuał formowania ciastek i wypełniania ich środka ulubionym nadzieniem.

To ciastka idealne na chwilę spokoju — do herbaty, na drogę, do pudełka na drugie śniadanie. I co najważniejsze — robi się je naprawdę błyskawicznie!


🕰 Czas przygotowania: 1–1,5 godziny (wliczając pieczenie)

🍪 Ilość: ok. 34 sztuki

🔧 Potrzebne przyrządy: blacha, papier do pieczenia, miski, trzepaczka lub mikser, łyżeczka


🥣 Składniki:

  • 320g kleiku ryżowego (bez dodatku cukru, bezsmakowy)
  • 1 i 1/8 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego (bezglutenowego)
  • 10 czubatych łyżek wiórków kokosowych

➕ Opcjonalnie do nadzienia:

– gęsty dżem owocowy (np. malinowy, morelowy)
– czekolada bezglutenowa rozpuszczona z mleczkiem kokosowym
– marmolada


🍴 Przygotowanie:

  1. W dużej misce łączymy kleik, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz wiórki kokosowe.
  2. Oddzielamy białka od żółtek – białka umieszczamy w jednej misce, żółtka w drugiej.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. Do żółtek dodajemy olej i mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita emulsja.
  5. Mieszaninę żółtek i oleju wlewamy do suchych składników i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie wszystko łączymy.
  7. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i robimy wgłębienie na środku.
  8. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Jeśli używamy dżemu, wypełniamy nim ciasteczka przed pieczeniem.
  10. Pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumienią.
  11. Jeśli wybieramy czekoladę – rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej z odrobiną mleczka roślinnego i nakładamy do wgłębień po upieczeniu i ostudzeniu ciastek.

📝 Uwagi:

  • Nawet jeśli podczas pieczenia ciasteczka lekko „puszczą” olej – to normalne, nie ma się czym przejmować.
  • Ciasteczka nie są przesadnie słodkie – jeśli lubisz bardziej wyrazisty słodki smak, możesz zwiększyć ilość cukru lub nadzienia.
  • Dobrze przechowywane, np. w puszce lub słoiku, zachowają świeżość i kruchość przez kilka dni.

Delikatne, chrupiące, z nutką kokosa i wanilii – te ciasteczka mają coś z przytulności domowego popołudnia.
Idealne, gdy chce się złapać oddech między jednym a drugim „muszę to jeszcze zrobić”.

Spróbujesz? 🍪

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *