Bez orzechów Bez soi Ciasta Desery Torty

Bezglutenowy Tort Szwarcwaldzki

Bezglutenowy Tort Szwarcwaldzki - przepis na MałyBezGlutek.pl

Tort szwarcwaldzki to czekoladowe biszkopty przełożone wiśniami i bitą śmietaną. Ten niemiecki klasyk zdobył serca smakoszy na całym świecie. Choć nie istnieje jeden, oficjalny przepis, wiadomo, że kluczowe składniki to:

  • czekoladowe ciasto,
  • soczyste wiśnie,
  • puszysta bita śmietana,
  • aromatyczna wiśniówka.

Nasza wersja spełnia wszystkie te kryteria, a dodatkowo jest bezglutenowa. To deser, który rozpływa się w ustach i znika z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki i przygotowanie

Ilość porcji:

12-14

Czas przygotowania:

1 godzina (+ chłodzenie i pieczenie)

Niezbędne narzędzia:

  • mikser lub trzepaczka,
  • głęboki garnek,
  • tortownica (średnica 21-24 cm),
  • patera lub podstawka.

Czekoladowe ciasto

Składniki:

  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady (bezglutenowej),
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka),
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 75 g mąki jaglanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub natłuścić i oprószyć mąką.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
  3. Skrobię i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
  4. Masło zmiksować z ostudzoną czekoladą na jednolitą masę.
  5. Stopniowo dodawać żółtka i cukier, cały czas miksując.
  6. Do masy dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
  7. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie połączyć z resztą składników.
  8. Przelać ciasto do formy i piec 35 minut.
  9. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie ostudzić.
  10. Przekroić na trzy blaty lub piec je osobno.

Warstwa wiśniowa

Składniki:

  • 150 ml soku z wiśni/kompotu/zmiksowanych wiśni,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 450 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych),
  • 50 ml nalewki wiśniowej.

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki oprócz wiśni.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Dodać wiśnie, wymieszać i ostudzić.

Dodatki

  • 25 ml nalewki wiśniowej do nasączania,
  • 1 l śmietany kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie: fix do śmietany, żelatyna lub agar.

Przygotowanie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Fix, żelatyna lub agar pomogą w utrwaleniu konsystencji.

Składanie tortu

  1. Pierwszy blat położyć na paterze.
  2. Zewnętrzną część blatu nasączyć połową nalewki.
  3. Nałożyć połowę masy wiśniowej i 1/4 bitej śmietany.
  4. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, dodać resztę masy wiśniowej i bitej śmietany.
  5. Ostatni blat delikatnie docisnąć.
  6. Wierzch i boki pokryć bitą śmietaną.
  7. Udekorować wiśniami i tartą czekoladą.
  8. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Przechowywanie: W lodówce.

Smacznego! 😊

Bezglutenowy Tort Szwarcwaldzki - przepis na MałyBezGlutek pl 2

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *