Bez mleka Bez orzechów Mączne Placuszki Wegetariańskie

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami - przepis na MałyBezGlutek.pl

Zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się popularność tych placuszków? Racuchy to połączenie łatwo dostępnych składników, które tworzą słodkie, puszyste i soczyste danie. Po prostu pyszne!

Jeśli lubicie, możecie dodać do ciasta odrobinę cynamonu, który wzbogaci smak.

Nie ma co więcej mówić – zapraszam do gotowania! 😊

Racuchy z jabłkami – szybki przepis

Porcja: 1-2 osoby

Czas przygotowania: 15 minut

Potrzebne przyrządy: ubijaczka/mikser, tarka, patelnia z powłoką nieprzywierającą

Składniki:

  • 1 jajko
  • 7 łyżek mąki jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego (110 g)
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (domowy przepis)
  • 2 małe, słodkie jabłka lub 1 duże
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Jak przygotować racuchy z jabłkami?

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, warto odcisnąć nadmiar soku.
  2. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier waniliowy i ubijać na zmniejszonych obrotach.
  3. Dodać żółtko, a następnie delikatnie wlać mleko.
  4. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszając całość.
  5. Na koniec dodać starte jabłka i wymieszać do połączenia składników.
  6. Smażyć placuszki dwustronnie na oleju lub maśle klarowanym, aż do złotobrązowego koloru.

Można podać posypane cukrem pudrem. 😋

Smacznego! 🍏🥞

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. uwielbiam racuszki, a twój przepis jest zupełnie inny niż mój, chętnie go wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *