Zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się popularność tych placuszków? Racuchy to połączenie łatwo dostępnych składników, które tworzą słodkie, puszyste i soczyste danie. Po prostu pyszne!
Jeśli lubicie, możecie dodać do ciasta odrobinę cynamonu, który wzbogaci smak.
Nie ma co więcej mówić – zapraszam do gotowania! 😊
Racuchy z jabłkami – szybki przepis
Porcja: 1-2 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Potrzebne przyrządy: ubijaczka/mikser, tarka, patelnia z powłoką nieprzywierającą
Składniki:
- 1 jajko
- 7 łyżek mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego (110 g)
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (domowy przepis)
- 2 małe, słodkie jabłka lub 1 duże
- olej do smażenia lub masło klarowane
Jak przygotować racuchy z jabłkami?
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, warto odcisnąć nadmiar soku.
- Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier waniliowy i ubijać na zmniejszonych obrotach.
- Dodać żółtko, a następnie delikatnie wlać mleko.
- Stopniowo wsypywać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszając całość.
- Na koniec dodać starte jabłka i wymieszać do połączenia składników.
- Smażyć placuszki dwustronnie na oleju lub maśle klarowanym, aż do złotobrązowego koloru.
Można podać posypane cukrem pudrem. 😋
Smacznego! 🍏🥞
uwielbiam racuszki, a twój przepis jest zupełnie inny niż mój, chętnie go wypróbuję 🙂