Bez mleka Bez orzechów Bez soi Ciasta Desery Wegetariańskie

Bezglutenowa babka na oleju

Bezglutenowa babka na oleju - przepis na MałyBezGlutek.pl

Dopiero co świąteczny stół uginał się od pierniczków, makowców i wigilijnych pyszności, a tu już wiosna za pasem i czas na mazurki, serniki i babki wielkanocne! 🌷🐣

W tym roku rozpoczęłam przygotowania od błyskawicznej babki na oleju – banalnie prosta, a efekt jak z cukierni! Wilgotna, puszysta, z nutą kakaową, pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje 😋


🥄 Ilość: 2 babki (forma typu keksówka 12×35 cm)

⏱ Czas przygotowania: do 1 godziny 20 minut

🧰 Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, mikser lub ubijaczka, 2 foremki keksowe


📝 Składniki:

  • 8 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (bezglutenowego)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

🔪 Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dosypuj cukier, cały czas ubijając.
  4. Następnie dodaj żółtka, wlej olej i delikatnie wymieszaj.
  5. Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość po każdej łyżce.
  6. Połowę ciasta przelej do przygotowanych foremek wyłożonych papierem.
  7. Do drugiej połowy masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Przelej kakaową masę do foremek – można zrobić marmurek przeciągając delikatnie nożem przez ciasto.
  8. Piecz w temperaturze 180°C przez 45–50 minut (do suchego patyczka).
  9. Po upieczeniu odstaw babki w foremkach na ok. 10 minut, dopiero potem delikatnie wyjmij.

Tip: Najlepiej smakuje tego samego dnia lub dzień po pieczeniu. Z czasem staje się nieco bardziej sucha, więc warto zawinąć ją szczelnie lub przechowywać w puszce.


A Wy? Macie już plan na swoje wielkanocne wypieki? 😊

Bezglutenowa babka na oleju - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 1
Bezglutenowa babka na oleju - przepis na MałyBezGlutek.pl - przygotowanie krok po kroku 2

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *