Dopiero co świąteczny stół uginał się od pierniczków, makowców i wigilijnych pyszności, a tu już wiosna za pasem i czas na mazurki, serniki i babki wielkanocne! 🌷🐣
W tym roku rozpoczęłam przygotowania od błyskawicznej babki na oleju – banalnie prosta, a efekt jak z cukierni! Wilgotna, puszysta, z nutą kakaową, pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje 😋
🥄 Ilość: 2 babki (forma typu keksówka 12×35 cm)
⏱ Czas przygotowania: do 1 godziny 20 minut
🧰 Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, mikser lub ubijaczka, 2 foremki keksowe
📝 Składniki:
- 8 jajek
- 300 g cukru
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (bezglutenowego)
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
🔪 Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dosypuj cukier, cały czas ubijając.
- Następnie dodaj żółtka, wlej olej i delikatnie wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość po każdej łyżce.
- Połowę ciasta przelej do przygotowanych foremek wyłożonych papierem.
- Do drugiej połowy masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Przelej kakaową masę do foremek – można zrobić marmurek przeciągając delikatnie nożem przez ciasto.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 45–50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu odstaw babki w foremkach na ok. 10 minut, dopiero potem delikatnie wyjmij.
✨ Tip: Najlepiej smakuje tego samego dnia lub dzień po pieczeniu. Z czasem staje się nieco bardziej sucha, więc warto zawinąć ją szczelnie lub przechowywać w puszce.
A Wy? Macie już plan na swoje wielkanocne wypieki? 😊

